Om Oss

Om oss

Vi är en EU-certifierad plantskola för ekologiska fruktträd som är specialiserade på klimattåliga äpplen, päron, körsbär och plommon. Träden ympas i Blekinge, Sverige och odlas ekologiskt – fria från bekämpningsmedel och konstgödsel.

Vi har specialiserat  på klimatsäkrade fruktträd som:

  • Är mycket motståndskraftiga mot sjukdomar, torka och kyla
  • Är snabbväxande och bär rikligt med frukt
  • Kan trivas under ekologiska växtförhållanden
  • Kan bli 100 år gamla

 Vi erbjuder ekologiska fruktträd i naturlig form och form trädet har valt själv. Vi överlåter till kunden att forma och trimma träden efter eget tycke.

 

Vad vi erbjuder:

Träden är av de välkända gamla sorterna. De ympas på vilda grundstammar eller på utvalda grundstammar som förutom de vilda och starka egenskaperna väljs för t.ex. mycket motståndskraftighet mot extrem kyla. Vi har valt att använda rötter från Antonovka-äpplet från Sibirien, som överlever ner till -40°C.

Vår önskan är att vara billigare än andra trädproducenter och vi har gjort mycket för att utveckla vår produktionsmetod så att vi kan erbjuda en konkurrenskraftig produkt.

Vi tror att klimatet kommer att förändras i framtiden; det ser ut som att vädret kommer att bli mer extremt, med mer värme och torka på sommaren och mer kyla på vintern. Det betyder att dina fruktträd måste klara kraftig frost och uttorkning för att producera mycket bra frukt i framtiden. Vi väljer därför att ympa våra träd på rötter, vilket ger träden just dessa egenskaper. De är snabbväxande trädtyper (vildtyper eller liknande) med mycket stora djupa rötter.

Vi strävar också efter att bevara gamla trädslag. Vårt ympmaterial kommer från vårt eget arboretum (”Elsebråne Pommet”) där vi har mer än 300 olika sorters fruktträd, som vi odlar under ekologiska förhållanden, för att kunna välja ut de sorter som klarar sig bäst i Blekinges jord. Elsebråne Pommet har gått med i ett samarbete med plantskolan "De Gamle Sorter" av  Boi Jensen i Danmark och "FAST" i England, som har mer än 7000 sorter av äppelträd från hela världen.

Vi säljer barrotade träd eller i kruka. Vi har 50 000 fruktträd i lager redo för försäljning, och vi producerar över 20 000 träd om året.

Plantskolan står under ledning av föreståndare Pavlina Kordova, som även ansvarar för företaget ”Mormors Bakeri” – ett kulturhus med café, butik och B&B i Nötabråne. Här kan du också hitta ett stort urval av våra träd till salu och det är här vi kommer att förbereda träd för förbeställda "upphämtning".