Hur du planterar ditt fruktträd

Hur du planterar ditt fruktträd

19. Oct 2021

Hur du planterar ditt fruktträd

Hösten är den bästa tiden att plantera ditt träd, när jorden är varm och det har tid att finna sig, så det står stark till nästa vår. 

Den rätta platsen

Att välja den rätta platsen till ditt träd är viktigt. Det kommer behöva mycket sol, vilket är grunden till att vi rekommenderar att placera det söderut. Varmt, soligt, och ideellt med något skydd mot isiga vindar (exempelvis en nordlig mur). 

Det är inte rekommenderat att plantera det på en klippa eller en torr plats, eftersom att du vill att ditt träd får tillräckligt med vatten även de varmaste sommar dagarna. Detta är även anledningen till att man inte borde plantera träd för nära varandra. 

Planera med framförhållning och tänk på att du kommer behöva vattna ditt träd myclet under sommaren. 

Var säker på att din jord är fruktbar annars kan du tillföra kompost om det behövs. Mer om detta senare på denna sidan. 

Stängsel

Skydda dina fruktträd från djur (harar, rådjur m.m.) genom att bygga ett kraftigt stängsel. 

Vi rekommenderar 3 m högt (för älg och rådjur) och ett mer tätt nät i botten, helst nergrävt, för att beskydda mot kaniner. 

Om du endast har ett träd kan du även beskydda det direkt med ett litet stängselsystem. 

 

Grävandet

Förbered ett hål som är minst dubbelt så stort som rötterna av ditt träd (ca 150l).

Medans du gräver, se till att inga bara rötter är utsatta till solljus, för att förhindra dom från att torka ut och dö. 

Fyll nu hålet med ca 100l vatten. Detta gör det enklare att täcka alla rötter och att se till att trädet har tillräckligt med vatten från början. 

Placera försiktigt ditt träd i hålet och täck det med lös näringsrik jord. Se till att alla rötter är täckta och att jorden når hela vägen ner, för att förhindra luftfickor. Du kan använda dina fingrar till detta för att undgå att skada de tunna rötterna. Trampa nu ner jorden - återigen, var uppmärksam på att inte stå för nära stammen för att förhindra att skada rötterna. 

Gödsling

För maximal växt och skörd, är ytterligare gödsling ett måste. 

Börja med ungefär 10kg kompost och 2kg kalk direkt efter planteringen. Sprid ut det som en lös ring omkring stammen, undgå direkt kontakt med trädstammen. 

Bladen ska ha en frodig grön färg. Om de ser bleka eller gula ut, kan du tillföra ytterligare näring. Vi rekommenderar t.ex. The leaves should have a lush green color. If they look pale or yellow, you can add more nutrition. We recommend e.g. komposterad hästgödsel och krita (för att ta upp näringen).

För mindre träd, upp till 150cm, rekommenderar vi 500g krita och 5kg hästgödsel. Till större träd, använd dubbla mängder. Plommon är ett undantag borde få 50% mindre krita.

Gödsla upprepningsvis ofta genom åren. 

Vattning och ogräsrensning

Vattna tillräckligt beroende på väderförhållandena och håll jorden runt trädet fri från ogräs och parasiter.

 

Planterings- och planeringstjänst

Om du är osäker eller inte har möjlighet att plantera eller planera själv hjälper vi gärna till. Vi erbjuder planering och plantering av din fruktträdgård. Skriv bara ett mejl till oss: blekingefrukttradplantskola@gmail.com

Vi önskar dig en trevlig plantering!

 

 

Tillbaka till blogg